Zonder voorbeeld in de Overgang


Tja, het klinkt wat dramatisch en toch is het waar.
Mijn moeder overleed op haar 49ste. Ik was 13 jaar. Nog niet ongesteld en opgroeiend in een tijd waar het ongewoon was dat moeders deelden over hun eigen ongemakken.
Ik heb werkelijk geen idee of zij, toen ze ziek werd, ooit dacht dat een deel van haar symptomen mogelijk ook onderdeel van de  overgang waren. Maar iets in mij zegt me dat als zij daarin meer bedding had gevonden, dat ze haar ziekteproces veel minder eenzaam had doorgemaakt. Iets in me zegt me ook dat welke ziekte/ongemak een vrouw in deze periode van haar leven treft, dat het helend is om te verbinden met lotgenoten ipv in je eentje het gevecht aangaan waarvoor je staat. En juist dat delen met elkaar, dat is ons nog niet echt voorgedaan. Daarvoor is het echter wel tijd!

Zelf kreeg ik in deze periode hartklachten, stemmingswisselingen, mijn geheugen vertoonde gatenkaas en mijn oren verdoofden. Op wilskracht doorstond ik het. Hield me groot, terwijl ik me ergens soms ook zo verloren voelde. Wat zou het anders zijn geweest als ik me had laten steunen door vriendinnen, alles in mezelf veel zachter en opener zou ontmoeten ipv vanuit schaamte en oordelen, zwakte en strengheid.

Nu ANNO 2019 voel ik de drang om plekken te creëren waar we met elkaar delen over deze belangrijke fase. Deze levensfase is niet een periode van verlies, maar juist een bron van kracht, waaruit vrouwen moed kunnen putten om de toekomst tegemoet te zien en nieuwe keuzen te maken. De overgang als de grootste kans voor groei in een vrouwenleven na de adolescentie. Ze verwijst naar de eigen wijsheid die vrouwen hebben. Dan doel ik niet alleen op de kennis die je gedurende je leven hebt opgedaan, maar ook de ervaringskennis die je eigen lichaam prijsgeeft als je bereid bent ernaar te luisteren en te handelen.
En precies daar voel ik de behoefte om te faciliteren, bedding te geven aan deze processen vanuit mijn vak als rouw en traumatherapeut, zodat we de moed vinden te luisteren naar wat ze ons heeft te vertellen. Wat is nog niet gehoord en wil wel genomen worden?

Nieuwsgierig? Kom mee doen met het vierluik wat 29 november a.s. start bij de Verbindende Factor in Nuenen. Samen met Annelies de Moet geef ik deze middagen over De overgang als doorgang naar je eigen vruchtbaarheid, als ingang van jouw Bron en Kracht. Kijk bij de agenda voor meer informatie!

Anka Steinfort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *